vineri, 18 decembrie 2015

Nunta lui Rumi

In aceasta zi, in 17 decembrie 1273, Rumi s-a inaltat la ceruri. Este considerata peste tot in lume ca ziua nunţii lui.  Rumi Insuşi a spus odată: " moartea noastra este nunta noastră cu eternitatea."
Mai jos este un pasaj din "Calea pasiunii - O celebrare a lui Rumi" de Andrew Harvey, referitor la nunta lui Rumi.

"Rumi nu a fost doar un foarte mare poet mistic - a trait totul cu aceasta frumuseţe suprema, inclusiv  moartea lui. Totul în viata lui a fost transformat intr-un poem suprem. Rumi a fost o fiinta universala a carui iluminare a parfumat întreaga lume.

A fost minunat, nu-i aşa ca Rumi a murit la apus? Soarele apune pentru a creste din nou. Rumi Isi paraseste trupul in soare, iar soarele apune peste Konya. Deci iubita lui stralucea in focuri, in rosu, ca a plecat. De aceea, cand ei danseaza in Konya, in ziua nuntii lui Rumi, danseaza pe un covor de culoarea soarelui ce apune, culoarea sangelui. Dacă esti un sufi, dansezi in propriul sange. Sangele devine apus de soare, devine glorie, devine Uniune.

Cel mai putin trist loc din lume este mormantul lui Rumi, in Konya. Acestea sunt unele dintre ultimele lui cuvinte:
" Când vom fi morţi, nu căuta mormantul nostru în pământ. Dar o să-l găseşti în inimi de om."
Acesta e locul unde il gasesti pe Rumi. El e în viata in centrul inimii, pentru ca el insusi este dragostea, dragostea eterna. Si iubitul care nu moare niciodata.

Sursa : http://www.azahaarshamdancemystical.blogspot.ro/


sursa foto:Wikipedia

Mai multe despre Jalaluddin Rumi.


0 comentarii :

Trimiteți un comentariu